Bezoek de showroom 0528 820960
Vrijdagavond geen koopavond. Vrijdagavond alleen op afspraak.

Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Wij Nederlanders verspillen per persoon ruim 34 kilo voedsel per jaar. Dit is zonde voor het milieu, maar ook zonde voor de portemonnee. Hoe komt het dat voedsel wordt verspeelt? Dit kan komen doordat u teveel heeft gekocht, voedsel te lang bewaard waardoor het niet meer opgegeten kan worden of omdat je het gekochte product toch niet zo lekker vindt. Wilt u ook voedselverspilling tegen gaan? Dan hebben wij van Otten Keukens enkele tips voor u. 

Koop een grotere vriezer tegen verspilling

U koopt of kookt vast wel eens te veel. Dan is het natuurlijk ideaal als u het overschot aan voedsel in kunt vriezen. Op deze manier gaat u niet alleen voedselverspilling tegen, maar heeft u ook nog iets achter in de hand. Groenten, vlees, vis, brood maar ook fruit en gerechten kunnen prima worden ingevroren. Persoonlijk worden vis en fruit er niet lekkerder op. Maar nasi, bami, pasta saus en lasagne zijn gerechten die prima ingevroren kunnen worden. Om deze reden is het erg handig dat u een grote vriezer heeft. U kunt dan meer bewaren en voorkomt hiermee dus voedselverspilling. 

Voedselverspilling tegengaan

Zet de koelkast op de juiste temperatuur

Iedereen heeft een koelkast en bewaard hier haar/zijn voedsel. De temperatuur in de koelkast zorgt er voor dat voedsel tot wel twee keer langer houdbaar, smakelijk en vers zijn. Weet u ook wat de ideale temperatuur is van een koelkast om voedselverspilling tegen te gaan? Nee? Dan bent u niet de enige. 1 op de 4 koelkasten in Nederland staat te warm afgesteld. De beste temperatuur voor een koelkast is 4 graden. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de groei van bacteriën wordt tegengegaan, waardoor het voedsel langer goed blijft. 

In de koelkast is er altijd enig temperatuurverschil. De onderste planken in de koelkast koeler dan de bovenste planken. Onderin de koelkast is het dan ca. 5 á 6 graden. Hier kunt u producten bewaren die geopend zijn, zoals potten saus. Verse producten zoals vlees en vis kunt u het beste op de onderste plank bewaren, net boven de groentelade. 

Maak recepten met restjes

Heeft u voedsel over in kleine porties en is de kwaliteit nog in orde? Probeer eens wat vaker de restjes door het gerecht te mengen. Dit kan prima bij pasta’s, ovenschotels, soepen, salades en omeletten. Van rest fruit kunt u ook een overheerlijke smoothie maken. 

Vacumeer eten

Als laatste tip adviseren wij eten te vacumeren. We begrijpen niet dat iedereen een vacumeer apparaat thuis heeft, maar naar het lezen van onze tip wilt u er vast een aanschaffen. Met een vacumeermachine verpakt u uw voedsel helemaal luchtdicht, waardoor de smaak en kwaliteit beter behouden blijven. Hierdoor blijven de producten tot wel drie keer langer goed. Waardoor u dus automatisch minder voedsel verspilt. Tegenwoordig kunnen wij deze machine in uw keuken inbouwen. Dit scheelt extra ruimte in uw keuken.   

Terug naar overzicht