Bezoek de showroom 0528 820960
Vrijdagavond geen koopavond. Vrijdagavond alleen op afspraak.

Koken op gas of inductie, wat is zuiniger?

Hedendaags verkopen wij vrijwel alleen nog keukens die voorzien worden van een inductie kookplaat. Dat we van het gas af moeten is bij ons bekend, maar de vraag is nog, wanneer? Tevens hebben onze bezoekers ook de vraag wat zuiniger is, koken op gas of inductie?

Gas is niet duurzaam

Aardgas is uiteindelijk een energiebron die opraakt, waardoor deze niet oneindig beschikbaar zal zijn. Gas is niet goed voor het milieu, omdat deze manier van fossiele verbranding sterk bijdraagt aan de huidige klimaatverandering. Bij deze verbranding komt er namelijk het broeikasgas CO2 vrij. Inductiekoken

Alternatief is de inductiekookplaat

Nog ruim 90% van de huishoudens is momenteel aangesloten op het aardgasnet. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die elektrisch koken, hetzij keramisch of met behulp van een inductie kookplaat. Uit onderzoek blijkt dat een inductiekookplaat het minst belastend is voor het milieu. Deze kookplaat maakt gebruik van inductieverhitting dat door een magnetisch veld wordt gecreëerd. Hiermee wordt de pan verwarmd zonder dat er vlammen aan te pas komen. 

Hoe zuinig is inductie?

Omdat je bij inductie koken ook gebruik maakt van elektriciteit, kost het natuurlijk ook energie. Is een inductieplaat dan wel zuiniger dan gas? Het antwoord is ja! Ten eerste heeft een gasfornuis al meer verhittingsenergie nodig om water aan de kook te brengen. Een inductiekookplaat is sneller op temperatuur en heeft ook minder energie nodig om tot het kookpunt te komen. Uit onderzoek blijkt een inductiekookplaat 32% sneller is en 57% minder energie verbruikt. Het is ook zuiniger doordat de bodem van de pan alleen wordt verhit en er dus minder energie verloren gaat. 

inductie-koken

Nog meer voordelen van inductie.

Nog niet overtuigd? Dan hebben wij nog een aantal voordelen van inductie voor jou op een rij gezet; 

  • De temperatuur kan preciezer afgestemd worden. 
  • Het is een veilige manier van koken. De plaat koelt af zodra je de pan van de kookplaat haalt
  • De inductiekookplaat is gemakkelijk schoon te maken. 
  • Er zit vaak een kinderslot op een kookplaat
  • De meeste kookplaten worden geleverd met een timer-functie
  • De prijzen vallen tegenwoordig enorm mee. 
Terug naar overzicht